0
Your Cart

Houtkachel vs Pelletkachel

Het verschil tussen een houtkachel en een pelletkachel.

 

De voordelen tegenover een houtkachel:

* Hoog rendement voor voordeliger stoken.

 

* Alles automatisch geregeld, u stelt het in zoals u wilt en de pelletkachel levert de gevraagde warmte. Voorbeeld; u wilt het in uw ruimte toch liever een graadje hoger hebben, u zet via het display of de afstandbediening, de kachel een graadje hoger en de pelletkachel zorgt daarvoor. Ook is er bij sommige modellen een optie om dit via de kamerthermostaat te regelen.

JAnuspellet Berkeltuin
De Janus Pelletkachel is regelrecht de ultieme vervanger van uw oude houtkachel, Pure kwaliteit van houtkachel fabrikant Janco de Jong uit Friesland.

*Geen zwaar werk zoals hout vervoeren, zagen, kloven, opslaan, bijvullen etc. Daarbij zijn zakken pellets ook veiliger dan het “regelen van hout”, aangezien het zagen en kloven niet geheel ongevaarlijk is.

 

* Lange tijd continu aaneen stoken zonder steeds hoeven bij te vullen. Bij een houtkachel moet men zeer frequent houtblokken bijvullen (bent u hier te laat mee dan gaat de kachel langzaam uit en moet u hem weer op gang zien te krijgen). In de pelletkachel werkt het anders, hierin zit een groot reservoir met pellets waarmee meerdere tientallen uren aaneen gestookt kan worden. Afhankelijk van de gewenste warmte komt dit vaak neer op één tot meerdere dagen stoken voordat men weer bij hoeft te vullen. Dit is een enorm voordeel tegenover hout.

 

* Makkelijke bediening, aan te sluiten en in te stellen.

 

* U heeft geen hoge schoorsteen of schouw nodig want de kachel is niet afhankelijk van de trek. Een ventilator blaast de verbrandingslucht onder druk naar buiten. De pijp hoeft (vanwege schone verbranding) niet tot boven het huis. Buiten is een pijp van zo’n 2 meter hoogte voldoende om perfect te functioneren. In sommige gevallen kan dit ook korter. Vraag naar de mogelijkheden.

 

* Schonere lucht binnen en buitenshuis. Een houtkachel kan erg stinken (zelfs in de kamer, met veel fijnstof, wat erg ongezond is), maar daar heeft u met een pelletkachel geen last van. Buitenshuis ruik je geen stinkende walmen die houtkachels wel hebben.

Milano 8 Berkeltuin.nl
De Milano 8 – Italiaanse allure met een zuinig verbruik – geeft meer warmte af dan uw houtkachel.

* Altijd een optimale verbranding, zonder daarvoor iets te hoeven doen. De pelletkachel regelt dit automatisch via de in de kachel aanwezige computer. Sommige modellen kunnen zelfs automatisch de parameters aanpassen naar de omstandigheden, zoals gebruikte pellets, rookkanaal, etc. Hierdoor is de verbranding altijd optimaal. Vraag bij PelletkachelPlaza naar de betreffende modellen.

 

* Door het hoge rendement en de optimale verbranding is de kachelpijp veel koeler dan bij een houtkachel. De warmte blijft in huis en gaat niet via de pijp naar buiten. De dubbelwandige geïsoleerde pijpen zijn zelfs handwarm.

 

* De kans op koolmonoxide vergiftiging is bij pelletkachels nihil. Ook heeft de kachel meerdere veiligheids instellingen en controlepunten. Verwarmen met de pelletkachel is dus volkomen veilig!

 

* Slechts 0,5% as. U hoeft maar eens in de week of weken de aslade te legen. Bij houtkachels is dit meestal dagelijks. Overigens kunt u de verkregen as goed in uw tuin deponeren, bijvoorbeeld op het gras en in het planten perk. Dit zorgt voor een goede vruchtbare aarde. Wij hebben ook een gemakkelijke speciale as-stofzuiger te koop.

 

* U kunt met een pelletkachel normaliter geen schoorsteenbrand hebben. U kunt dus altijd met een gerust hart van huis gaan. Belangrijk is het wel om jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren.

Milano 8 met subsidie bij Berkeltuin.be

Algemene voordelen voor het stoken met pellets:

*Met pellets bent u niet afhankelijk van prijsschommelingen door economische of politieke veranderingen. Er zijn honderden pelletsfabrieken in Europa en er zal altijd voldoende bos aanwezig zijn. Ook wordt er, om in de toekomst zeker te zijn van voldoende hout, volop bos aangeplant in Europa. Er is op dit moment zelfs meer bos in Duitsland dan 200 jaar geleden. Hoewel pellets puur uit schoon afvalhout en zaagsel wordt gefabriceerd is er dus altijd ruim voldoende aanwezig.

 

*De prijzen van pellets zijn al jarenlang erg stabiel en zullen nooit zo hard stijgen als de prijzen van gas en olie, aangezien deze steeds schaarser worden.

 

*Houtpellets zijn gemakkelijk op te slaan, bijvoorbeeld in een kelder of schuur tegen een muur. De hoeveelheid lucht tussen pellets is zeer gering en veel kleiner dan bij houtopslag.

 

*Houtpellets zijn altijd klaar voor gebruik, vanwege het lage vochtgehalte.

Watt 9 Pelletkachel van Berkeltuin.nl

De voordelen tegenover de centrale verwarming/aardgas.

 

* Flinke besparing tot 50% is mogelijk (afhankelijk van uw woning, gekozen kachel, gebruik, etc). U heeft de aanschaf van de kachel binnen een paar jaar terugverdiend. Na gemiddeld 3 jaar zult u jaarlijks een behoorlijke som geld besparen.

 

* Veel gezelliger, een sfeervol vuur en toch volledig elektrisch geregeld. De stroomafname is overigens zeer gering. Een pelletkachel verbruikt minder electriciteit dan een cv-ketel.

 

* De meeste kachels zijn programmeerbaar, zo is het mogelijk om een week- of dag programma in te stellen. Sommige kachels zijn zelfs via een sms in en uit te schakelen, zo komt u dus altijd in een woning die voorverwarmd is.

 

* Met een pelletkachel stook je CO2-neutraal, daarnaast is er veel minder CO2 uitstoot (ongeveer 10x minder!) als met de centrale verwarming.

 

* Installatie is redelijk eenvoudig. U heeft geen gemetselde schoorsteen nodig. De kachel voert de lucht af via dunwandige stalen buizen met een diameter van slechts 80mm.

Let wel op; er is veel know how voor nodig om dit goed te laten functioneren omdat iedere situatie, kachel en rookkanaal anders is. Koop daarom uitsluitend bij de pelletkachel!-specialist, dit scheelt een hoop frustratie. Zelf installeren wordt sowieso afgeraden, je hebt dan ook geen garantie.

 

zelf een tuin ontwerp maken in 3d