0
Your Cart

Pellets DIN plus EN plus

 

Pellets

Goedkoop, schoon en duurzaam stoken met pellets DIN plus EN plus

Zoals de naam duidelijk maakt bestaat de brandstof van de kachel uit pellets, kleine brokjes samengeperst afvalhout. De kwaliteit van de pellets, die door gecertificeerde producenten wordt geleverd, is van een constante kwaliteit, waardoor de verbranding efficiënt verloopt. Bovendien zijn pellets een hele schone brandstof: er komen geen takjes, blaadjes en ongedierte mee in huis.

Productie pellets
Pellets worden gemaakt van samengeperst houtafval, bijvoorbeeld houtkrullen en zaagsel.  Dat afval wordt verbrijzeld,
gefilterd en gedroogd. Vervolgens wordt het afval tot korrels geperst bij een temperatuur van circa 85 graden. De hars en tannine uit het houtafval vormen dan een beschermend laagje rond de korrels. Verder wordt er niets aan de pellets toegvoegd. Het is dus een heel geconcentreerde en zuivere brandstof.

Kwaliteit is belangrijk
Pellets zijn kleine brokjes van circa 2,5 cm lang en een diameter van circa 6 mm. Ze zijn in vele soorten beschikbaar, maar de kwaliteit verschilt flink. Voor een goede werking van de kachel én een langere levensduur, is het belangrijk dat u pellets van goede kwaliteit gebruikt.

Goede pellets hebben de volgende eigenschappen:

  • Hoge verbrandingswaarde
  • Stof-en gruisvrij
  • laag vochtpecentage
  • alleen zuiver hout, geen toevoegingen
  • Weinig asresten

Harde en glanzende pellets zijn een goede graadmeter voor een hoge kwaliteit. Wij hebben voor u een goede kwaliteit pellet geselecteerd, namelijk de Tiger pellets.

Tigerpellets

Tiger pellets zijn een 100% natuurlijke brandstof op basis van harshoudende boomsoorten. Tiger pellets zijn DIN plus en EN plus gecertificeerd. Ze hebben een verbrandingswarmte van 5.3 kWh/kg tegenover 4.8 kWh/kg voor “loofbomenpellets”. Harsbomen hebben een natuurlijk bindmiddel waardoor ze geen harde as of vervuiling achter laten. Pellets van loofbomen daarentegen hebben een kunstmatig bindmiddel nodig om stofvorming te vermijden. Bij de keuze van een merk pellets is het ook belangrijk om te weten of dit merk een constante hoge kwaliteit pellets aflevert. Dit hangt af van de kwaliteit van de gebruikte houtvezels. Tigerpellets worden geproduceerd in een fabriek waar uitsluitend ontschorste naaldbomen verwerkt worden en dit garandeert hun constant hoge kwaliteit. Houtvezels die aangeleverd worden vanuit verschillende zagerijen geven een niet te bepalen mengeling van loofbomen, naaldbomen, tropisch hout en andere houtsoorten. Hun kwaliteit is nooit dezelfde. Vandaag excellent en morgen problematisch met service kosten aan uw brander als gevolg.

Wist u dat…?
voor de productie van pellets is tot wel zeven maal minder energie nodig dan bij andere brandstoffen.

 

De pellets worden goed verbrand, en dus blijft er weinig as over, die je prima kunt gebruiken als meststof in je tuin. En dankzij de techniek van de JAnus pellet kachel gebruik je nooit meer pellets dan nodig. Dan is het ook nog eens een goedkope brandstof, die bij vrijwel iedere bouwmarkt verkrijgbaar is. Het is daarbij wel zaak de kwaliteit van de pellets in de gaten te houden, en alleen pellets te kopen met een keurmerk. Doet u dat, dan is stoken met pellets niet alleen goedkoop, maar vooral ook duurzaam in meerdere opzichten!

Tip: pellets van goede kwaliteit zinken in een glas water en hebben een donkere glanzende kleur.

Pellets van Berkeltuin