Keramische Tuintegels, ook voor binnen in huis!
Wat zijn Keramische tuintegels?
Keramische tuintegels worden gemaakt door een mengsel van zand, klei, smeltmiddelen en kleurstoffen in een mal te gieten en te drogen. Als de tegels bijna droog zijn worden ze afgebakken op 1000 tot 1250 graden, waardoor ze keihard worden. Tevens krijgen ze door dit bakproces hun mooie, warme kleur. Keramische tegels zijn ongelooflijk sterk, ze zijn kleurvast, krasvast, maatvast, nemen geen vocht of vuil op en zijn vorstbestendig.
Algemene richtlijn aanleg
Keramische tuintegels zijn maar twee centimeter dik. De reden hiervoor is de kostbaarheid van het productieproces. Kort gezegd betekent dit dat dikkere tegels onbetaalbaar zouden worden. Het nadeel van een dunne tegel is dat de fundering veel stabieler moet zijn dan bij een terras van betonsteen, waarbij een gewoon zandbed volstaat. Voor de stabilisering van keramische buitentegels moet eerst minstens dertig centimeter van de tuingrond worden afgraven. Hierin wordt gebroken puin gestort, dat vervolgens met machines moet worden verdicht (afgetrild). Hierop komt een (vloeren)zandbed dat gestabiliseerd moet worden met cement (stabilisatiemortel). Aanleg is werk voor de vakman en er komen machines aan te pas.
Om de complexe fundering te ontlopen, introduceren steeds meer fabrikanten vernieuwde systemen zoals een 1 cm dikke keramische tegel… die verlijmd wordt op een betontegel van 4 cm dik. Vanaf nu kunnen ze dus in een gewoon zandbed verwerkt worden.
Om de aanlegkosten enigszins te drukken legt Berkeltuin in de meeste gevallen de Keramische tuintegel 2cm (aangebrand) met hechtbrugmortel in een gestabiliseerd zandbed zoals we eigenlijk ook met alle natuursteen terrastegels doen. zo besparen we de extra graafuren, grondafvoer en materiaalkosten van de puinlaag onder het zandbed…de grond hier in Zuid Holland blijft nou eenmaal inklinken dus verzakingen van tuinen en terrassen zal met deze puinlaag dan ook niet voorkomen kunnen worden worden.
Deze Fundatie-Puinlaag (Repac fundatie) kan wel extra versterking bieden boven op veengronden en onder iedere oprit waar de auto geparkeerd staat. Keramische terrastegels kunnen heel goed op kleigrond, deze grondsoort is stevig genoeg om met een gestabiliseerd zandbed veder te bouwen, Let wel op de afwatering!!
Goed om te weten
- Niet alle keramische terrastegels zijn geschikt voor buitengebruik. Alleen de op zeer hoge temperaturen gebakken tegels zijn volledig vocht- en vorstbestendig. Er zijn normen op het gebied van thermische schokken, vorstbestendigheid en haarscheuren. Gebakken tegels met een water opnemend vermogen van minder dan 2% zijn vorstbestendig.
- Er bestaat een verschil tussen Italiaanse en Chinese kwaliteit keramische buitentegels. Die laatste zijn vaak een stuk goedkoper doordat ze voorzien zijn van een toplaag met computer print. Bij een beschadiging komt een andere kleur tevoorschijn. Kies daarom voor full body keramische buitentegels, ook wel vol keramische tegels genoemd. De tegels zijn massief opgebouwd uit één soort materiaal en kleur.
- Kies voor keramische buitentegels met een robuust oppervlak. Een gladde keramische tegel wordt na een regenbui spiegelglad.
- Plaats het terras altijd op afschot zodat het water niet op de tegels blijft liggen. Het meest gebruikelijke formaat keramische buitentegel is net als bij beton- en natuursteentegels 60×60 cm.
Voordelen keramische buitentegels
- Duurzaam en kleurecht; behoudt zijn natuurlijke tint
- Door de lage vochtopname nauwelijks mos gevoelig
- Voetcomfort
- Minder slijt- en krasgevoelig dan betontegels
- Trekken niet krom
- Gemakkelijk schoon te houden
- Vorstbestendig
- Binnen en buiten dezelfde tegel
Nadelen keramische buitentegels
- Vraagt om een stabiele fundering/ hoge verwerkingskosten
-
Onderhoud aan de voegen die los kunnen komen door de minimale dikte van deze tegels (valt buiten de garantie)
- Er zijn veel goedkope, minder kwaliteit tegels in omloop (productie in China)
- Een glad oppervlak zorgt voor slipgevaar
-
Een statische uitstraling ten opzichte van een natuursteen tuintegel
Keramische tuintegels kunnen dus worden verwerkt net als natuursteen in een gestabiliseerd zandbed. Plaats tegels wel altijd volgens de verwerkingsvoorschriften. Leg de tegels met een voeg, dit is nodig om krimp en uitzetten op te kunnen vangen. U kunt deze voeg invoegen met onze voegmortel.